Agenda 2017

24 augustus: Concert De Vrede van Breda

27 augustus - 14.00 uur: Gevelconcert, Oncle Jean, Ginnekenweg 338, Breda

3 september - 15.00 uur: Zondagmiddagconcert Stadstuinen Oosterhout (De Schelp)

15 oktober - 14.30 uur: Najaarsconcert met koor Invasion, Laurentiuskerk

11 november - 15.00 uur: Omlijsten Pacificatielezing. Grote Kerk Breda

10 december - 14.30 uur: Adventsconcert Ulvenhout

16 december: Jubileumconcert Princenhage 75 jaar met St. Cecilia

donderdag
jun292017

Vrede van Breda

Op donderdag 24 augustus, aanvang 20:00 uur, voert ons koor de compositie "Vrede van Breda" uit. De compositie is geschreven door de Bredase componiste Desiree van Warmerdam, ter gelegenheid van het feit dat het 350 jaar geleden is dat deze vrede in Breda werd gesloten. Deze vrede werd ondertekend in het Kasteel van Breda, de huidige Koninklijke Defensieacademie. (KMA) Dat was in 1667, einde van de Tweede Engelse Oorlog. Voorafgaand aan deze overeenkomst vond de beroemde tocht naar Chatham plaats, waar onze admiraal Michiel de Ruyter de Engelse vloot een vernederende slag toebracht.
De compositie wordt uitgevoerd, samen met het projectkoor Etten-Leur. Het geheel vindt plaats in Grote Kerk te Breda.

Meer info: kies op de Home-page van deze website: agenda

donderdag
apr272017

Lintje voor Neeltje

Neeltje Eversdijk, jarenlang naast al het genoemde ook penningmeester en administateur van de Stichting "Vrienden van BM".

Neeltje: van harte gefeliciteerd!!

donderdag
mrt232017

Breda - Zwolle 1-1

Breda-Zwolle: 1-1.                                                                   Hans Veels

In September 2016 was BM te gast bij het Groot Zwols Mannenkoor. Bijna dreigde een valse start, want door miscommunicatie waren de bussen veel te laat en daardoor was er maar weinig tijd om in te zingen. Maar kennelijk was dat inspiratie om alles uit de kast te halen om er een succes van te maken. In een stampvolle kerk in de wijk Berkum deden beide koren wat er van hen werd verwacht en aan de reactie van het publiek te oordelen slaagden ze daar beide volledig in. Het was geen wedstrijd, maar niemand wilde voor de ander onderdoen en dan krijg je mooie koormuziek. Alleen in het bier drinken was BM duidelijk de meerdere. Meteen werden afspraken gemaakt voor een tegenbezoek aan Breda en dat werd 19 maart j.l.

Als locatie werd gekozen voor de St. Laurentiuskerk in het Ginneken, waar BM graag zingt om de goede akoestiek. En, naar goed Bredaas gebruik, een café tegenover de kerk! De diverse commissies gingen aan de slag om er inhoudelijk en organisatorisch een succes van te maken. Lang niet iedereen beseft hoeveel werk daarvoor moet worden verzet en hoeveel stille krachten daarbij worden ingezet om er een representatief geheel van te maken. Wat dat betreft heeft BM voortreffelijk gastheerschap getoond. Ook hier was weinig tijd voor inzingen om de gasten genoeg tijd te bieden, maar ook nu werkte dat goed voor de discipline bij BM.

Hans de Wit en de Muziekcommissie hadden een bijzonder gevarieerd programma uitgezet, te beginnen met het overdonderende “The Creation” van Richter en eindigend met een novum: “Bridge over troubled water” van Simon & Garfunkel. Daartussen oud en modern en van fors tot fluisterzacht.

Het Groot Zwols Mannenkoor o.l.v. Hennie Ramaekers koos voor blokjes religieus, opera/operette en musical/lichte muziek. Daaronder ook nummers uit het repertoire van BM, maar met een andere interpretatie. Bij het “Slavenkoor” van Verdi mocht BM zelfs vanaf de zijkant meezingen!

Het publiek werd getrakteerd op twee grote mannenkoren en de applausmeter sloeg vaak maximaal uit. Daarmee was het concert ten einde, maar voor zangers, vrienden en aanhang was er een meer dan gezellige nazit bij Oncle Jean. Enkele kenners van traditionele jazz vielen met hun neus in de boter in de zaal waar “Miss Lulu” optrad en aan drank was geen gebrek. Sommige Zwollenaren moesten echt aangespoord worden in de bus te stappen voor het diner bij Motel Brabant. Ze waren unaniem vol lof over het uitje naar Breda en de geboden gastvrijheid. Ook een groot compliment voor de Concertcie. en de vele ‘wapperende handjes’ die alles tot een succes hebben gemaakt. Zo’n uitwisseling smaakt naar meer!

woensdag
jan182017

Meijs op Zondag 15 januari 2017

Meijs op zondag 15 januari 2017.                                                       Hans Veels

 

“De Vrede van Breda” was het thema en Desiree van Warmerdam en Geert Ossewaarde waren de gasten in de talkshow van Jeanette Meijs. Desiree is de componiste van het gelijknamige muziekstuk voor deels mannenkoor en deels gemengd koor. Geert is “concertmakelaar” en organisator voor de uitvoering van het spektakelstuk in de Grote Kerk. Niet toevallig op 24 augustus 2017, want dan is het precies 350 jaar geleden dat in Breda de vrede werd getekend na de 2e Engelse Zeeoorlog.

Na de list met het Turfschip was het de tweede keer dat Breda even wereldnieuws was en dat mag herdacht worden. Breda was een stadje van slechts een paar duizend zielen, maar wel belangrijk als bakermat van de Nassau’s. Het Kasteel van Breda werd gekozen voor de vredesonderhandelingen die maar liefst vier maanden duurden en al die tijd verbleven de afgezanten van Engeland, Frankrijk, Denemarken en onze Zeven Provinciën in gevorderde hofhuizen in de stad. Ook nog een stel Zweedse bemiddelaars. Allemaal sjiek volk met gevolg en de burgers en middenstanders beleefden gouden tijden!

 

Geert Ossewaarde is min of meer ervaringsdeskundige, omdat hij figureerde in de recente speelfilm over Michiel de Ruyter. Daarnaast zorgt hij voor de begeleiding van het muziekstuk met een speciaal orgel waar beroemde instrumenten worden gemixt met elektronica, met een verrassend resultaat. Desiree heeft de overgeleverde teksten op muziek gezet in 7 delen. De eerste 3 worden uitgevoerd door BM en met de repetities daarvoor is juist begonnen. Geen malse stukken, maar wel imposant! Behalve in de Grote Kerk zal het ook tijdens de mogelijke trip naar Engeland worden gezongen. Om de Engelsen het verlies nogmaals in te peperen? Volgens Maarten, die met Berend -als verkenners- de overtocht al heeft gemaakt hoeven we daar niet bang voor te zijn, want daar werd de voorgenomen komst van BM enthousiast ontvangen. Dat kan ook volgens Geert Ossewaarde niet worden gezegd van de Gemeente Breda, die tot nu toe zeker geen trekkersrol vervult, terwijl de stad zich nu weer eens goed zou kunnen profileren. Hans Talboom en Maarten Suijs, aanwezig namens de Stichting Thematische Concerten, konden ook al niet getuigen van een hartelijke medewerking van die kant…

 

Dan maar terug naar de inhoud. Het trio Bestevaer heeft ook een rol in het muziekstuk, waarin onder andere wordt bezongen wat de gage van de zeelieden was (een kwartje!) en wat de schadevergoeding was voor het gemis van een of twee ogen, een hand, twee benen enz. Ongelukken die meestal werden veroorzaakt, niet door grote kogels, maar door rondvliegende houtsplinters; een soort fragmentatiebommen dus. En een paar honderd guldens waren dan het invaliditeitspensioen, als je niet gewoon overboord werd gekieperd, want anders liep je maar in de weg. Ja, dat waren nog eens arbeidsomstandigheden! Die sfeer moet het mannenkoor (waar flink wat leden van aanwezig waren!) ook gaan weergeven: het mes tussen de tanden. Een zeer gewaagde aanval op de ernstig verzwakte Engelse vloot, maar wel in het hol van de leeuw en op het juiste moment! In Breda werd de Engelsen het vel niet over de oren gehaald, want de vijand zou zich weer oprichten, daar was men zich terdege van bewust. En slechts een paar jaar later waren de rollen alweer omgedraaid, maar Breda stond even op de kaart. Het Breda’s Mannenkoor heeft de eer daarvan te mogen getuigen, ook als ambassadeur in Engeland. Nu nog de ondersteuning die het van de Gemeente zou moeten krijgen. ‘Breda, vooruit..!!’